12 Aug 2013

Πρόστιμο στα θύματα!

Εξάντλησε την αυστηρότητά της η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το πρόστιμο των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (το υψηλότερο προβλεπόμενο) που επέβαλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, για την διαρροή οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων, που εντοπίστηκαν στην αγορά δεδομένων. Συγκεκριμένα βρέθηκε ψηφιακός δίσκος με οικονομικά δεδομένα ΟΛΩΝ των Ελλήνων φορολογούμενων σε βάθος χρόνου μέχρι και χρήσεων του 2000, στα χέρια "επιχειρηματία" του κλάδου της εμπορίας καταλόγων πελατείας, που ισχυρίστηκε ότι τα αγόρασε από υπάλληλο της Γραμματείας.

Πληροφορίες όπως ονόματα, διευθύνσεις, ονόματα συγγενών, ΑΦΜ, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και πληροφορίες για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν δηλωθεί στην εφορία, πουλήθηκαν από "επίορκο" σε αετονύχηδες που τώρα έχουν στην διάθεσή τους εκατομμύρια θύματα για να κλέψουν και να εξαπατήσουν. Πρόσφατη περίπτωση, γυναίκα στη Βούλα που εμφανίστηκε με πλαστή ταυτότητα, πούλησε γη που δεν της ανήκε με χρήση των φορολογικών στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτη, εισέπραξε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ και εξαφανίστηκε - ένα παράδειγμα πόσο ευάλωτοι είμαστε τώρα που τα οικονομικά δεδομένα μας είναι πλέον στη μαύρη αγορά.

Ανεξάρτητη αρχή λοιπόν, ιδρυθείσα και θεσμοθετημένη από το κράτος, επιβάλει υψηλότατο πρόστιμο σε κρατική υπηρεσία για πλημμελή άσκηση καθηκόντων εις βάρος των φορολογουμένων, που τελικά θα πληρώσουν οι ΙΔΙΟΙ οι φορολογούμενοι. Οχι μόνο αφήνονται οι υπαλλήλοι να εμπορεύονται κρατικές πληροφορίες κατά βούληση, αλλά επιβάλεται και το υψηλότερο δυνατό πρόστιμο το οποίο τελικά θα βαρύνει αναπόφευκτα τους θιγόμενους. Πως θα εδραιωθεί η ρημάδα η "φορολογική συνείδηση" όταν η φορολογική πολιτική έτσι όπως εφαρμόζεται και η όλη αντιμετώπιση των φορολογουμένων, επιβραβεύει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους στοιχεία και διώκει τους ειλικρινείς;

Δεν πιστεύει κανείς ότι θα περικοπούν μισθοί σαν αποτέλεσμα του προστίμου, ούτε ότι θα μειωθεί το μέγεθος ή η αποστολή της ΓΓΠΣ, η οποία χειρίζεται το TAXIS-NET και όλη τη μηχανοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού και είναι κομβική στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν οι κυνηγοί των φοροφυγάδων είναι ανίκανοι να περιφρουρήσουν αντικείμενο της εργασίας τους τότε σίγουρα δεν είναι ικανοί να διεκπαιρεώσουν το περίπλοκο έργο που έχουν αναλάβει και συνεπώς η απόκρυψη οικονομικών στοιχείων από το κράτος δεν είναι μόνο η οικονομικότερη στρατηγική αλλά και η ασφαλέστερη. Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα βασικές λειτουργίες του κράτους και της αγοράς όπως τις αγοροπωλησίες περουσιακών στοιχείων. Το δε υψηλό πρόστιμο χωρίς άλλο θα το πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια. 

Τώρα, αν τα κρατικά έξοδα ξεφύγουν πάλι, προτείνουμε την συνεχή και διαρκή επιβολή προστίμων σε κάθε οικονομικά διάτρητη κρατική υπηρεσία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ, τα ΚΤΕΛ, τα ΚΕΠ κλπ. να τιμωρηθούν, έτσι, για να μάθουμε...

No comments: