15 Mar 2013

Η σιωπή των φορο-αμνών

Είναι επίσημο, δεν κρατούνται πλέον ούτε τα προσχήματα: Οι φόροι στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι δίκαιοι και ανάλογοι φοροδοτικής ικανότητας, αρκεί να εισπράττονται! Η κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση της τρόικα, ανέβαλε την κατάργηση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ΕΕΤΗΔΕ, άλλως "χαράτσι", γιατί είναι "αποτελεσματικός". Με άλλα λόγια, συνεχίζει να επιβάλεται αυτός ο παράλογος φόρος, ακόμη και κατ' ομολογία του εμπνευστή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, περιφρονώντας οποιαδήποτε έννοια πολιτικής διάκρισης!  Κάνοντας την αντίστροφη αναγωγή, αν δεν είχε στηριχθεί αυτός ο εκβιαστικός θεσμός, θα είχε καταργηθεί.

Ας ακούσουν οι "νοικοκυραίοι" που τρέχουν κατά το παράλογο πρόσταγμα των υπουργείων να πληρώσουν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αγνοώντας αν η κυβέρνηση και το κράτος είναι εντάξει στις δικές του. Πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων την ανικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στελεχωμένου με τους γνωστούς κομματικούς λεβέντες, να κάνουν στοιχειωδώς τη δουλειά τους. Πληρώνουν όλοι οι χρήστες ρεύματος και μάλιστα υπό την απειλή διακοπής της παροχής, ανεξάρτητα από φοροδοτική ικανότητα. Όντως, πρέπει να εισπραχθούν φόροι, αλλά όχι με αυτό τον εκβιαστικό και ισοπεδωτικό τρόπο.

Στο μεταξύ, οι περιβόητοι "επίορκοι" δημόσιοι υπάλληλοι, οι κομματικοί στρατοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραμένουν ακλόνητοι. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται καραμπινάτες απάτες που δεν χαρακτηρίζουν φυσικά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς αυτοί που κάνουν τις αποκαλύψεις είναι επίσης λειτουργοί του κράτους. Όμως είναι τουλάχιστον εύλογο το ερώτημα γιατί αυτοί οι έλεγχοι άργησαν τόσο, ενώ τα σκάνδαλα βοούσαν χρόνια και πιο σημαντικά, θα έχουν οι επίορκοι ουσιαστικές κυρώσεις ή θα τους χαϊδέψουν πάλι στην πλατούλα όπως γινόταν συστηματικά στο παρελθόν; Η απάντηση είναι ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, δηλαδή από την πολιτική ηγεσία. 

Παράδειγμα: Προϊσταμένη ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλακή για τεράστιες απάτες ΦΠΑ, αθωώθηκε από "συναδέλφους" υπηρεσιακού συμβουλίου. Μάλιστα, έχει συνήγορο τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, τον πολύ κύριο Μαρκογιαννάκη, για να την αποφυλακίσει (ρεπορτάζ στο HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη)! Θα εκπλαγεί κανείς αν η κυρία εξακολουθεί να πληρώνεται από το δημόσιο ταμείο; Τρέξτε λοιπόν νοικοκυραίοι να πληρώσετε το χαράτσι, η κυρία καραλαμόγιο που έχει τα εκατομμύριά σας στον ανώνυμο ελβετικό λογαριασμό έχει έξοδα, οι πρωτοκλασσάτοι βουλευτές είναι ακριβοί...

No comments: