29 Nov 2012

Θέλεις για γίνεις βαρώνος; Δημιούργησε μια μπανανία!

Μαθαίνουμε ότι δίνονται ομηρικές μάχες στις Βρυξέλλες για την συνέχιση του δανεισμού και την οικονομική συνέχεια του κράτους, αλλά οι αιτίες για την οικτρή ένδεια που ζούμε και οι σχετικές ευθύνες αποκαλύπτονται εδώ, στην πολύπαθη Αθήνα των λαθρομεταναστών και των λαμογιών. Την ώρα του μηντιακού παροξυσμού για τα τεχνικά θέματα της νέας συμφωνίας με ομόλογα, τράπεζες και ταμεία, η αλήθεια για την τραγελαφική μας κατάσταση ξεδιπλώνεται σε ένα ταπεινό συνέδριο ΜΚΟ. Αντιγράφουμε από το in.gr (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231224209):


"Στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ φθάνει το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι πολίτες, λόγω της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας, όπως τονίστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά-Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση».
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος υπέδειξε με στοιχεία ότι για την άσχημη εικόνα του κράτους ευθύνονται η πολυνομία και η πολιτική αυθαιρεσία, όχι η εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις
(σημείωση Θυμηδίας: 8 και βάλε την ΗΜΕΡΑ!).
Μάλιστα, τόνισε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη -ουσιαστικά- ακόμη και σήμερα 78 υπουργείων (όσοι είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης) που τυπικώς έχουν ενωθεί σε 15 υπουργεία και το διορισμό πάνω από 1.200 υπουργικών συμβούλων, για να αισθάνονται «μια ασφάλεια» οι υπουργοί, όπως σημείωσε, για να ολοκληρώσει δηλώνοντας απαισιόδοξος για την αποτελεσματική και διάφανη λειτουργία του κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, στη σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους που αλληλοκαλύπτονται και δημιουργούν οικονομικό βάρος και γραφειοκρατία στους πολίτες, καθώς και το σχέδιο για την ψηφιακή υπογραφή.


Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι «αναποτελεσματική» και η πρόληψη στα «σπάργανα», επισήμανε ο πρώην εισαγγελέας και τέως ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος διαπίστωσε, με τη σειρά του, ότι η Πολιτεία εμφανίζεται διστακτική να λάβει μέτρα κατά της διαφθοράς και την αναγκαιότητα συντονισμού. Πρότεινε μάλιστα ότι θα πρέπει οι προϊστάμενοι να είναι συνυπεύθυνοι σε κρούσματα διαφθοράς των υφισταμένων τους, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να τους ελέγξουν αποτελεσματικά.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επισήμανε κι αυτός την ανάγκη εθνικού συντονιστή, αλλά «να μην είναι ούτε πολιτικός ούτε από το επιχειρηματικό κόσμο, να μην έχει βαρίδια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην περικοπή των αρμοδιοτήτων του, μετά τη νομοθέτηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, όπου στα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα υπάρχουν συνδικαλιστές, αλλά δικαστικοί. Κάτι, όμως, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμη.
Αντίθετος με τον εθνικό συντονιστή, δήλωσε ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, Παναγιώτης Νικολούδης. Και δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι οι πολλές αρχές και επιτροπές για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν πλεονεκτήματα, όπως να είναι πιο ανταγωνιστικές και να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο έντιμα μπορούν, ενώ διερωτήθη ποιος θα ελέγχει τον εθνικό συντονιστή."

Απλά πράγματα δηλαδή: Αν είσαι ατσίδας του μπουρ μπουρ και πρώτη μούρη στην κοινωνία, και θέλεις να ελέγξεις και να επωφεληθείς από ένα δημόσιο σύστημα που κανονικά πρέπει να υπηρετεί τους πολλούς, το βραχυκυκλώνεις με αντιφατική και μη-εφαρμόσιμη πολυνομία. Μετά προΐστασαι όχι δια του νόμου, που είναι ουσιαστικά αυτο-εξουδετερωμένος και ανίσχυρος λόγω και της πολιτικά κατευθυνόμενης δικαιοσύνης, αλλά δια της άπαξ της τετραετίας εξαγορασμένης εκλογής σου και κυρίως δια πληθωρικής παρουσίας σε ΜΜΕ και θεσμικά βήματα. Μια μορφή μεσαιωνικής βαρονίας, με έμφαση στις ηγεμονικές εμφανίσεις και στο στομφώδες ύφος. 

Θέλεις να μην αναγκαστείς να κάνεις κάτι που έχει πολιτικό κόστος; Εκδίδεις σε μόνιμη βάση 8 υπουργικές αποφάσεις την ημέρα περί ανέμων και υδάτων. Όμως για να εξυπηρετείς τα κολλητάρια σου και να επανεκλέγεσαι ανεμπόδιστα στέλνεις τη νύχτα στη βουλή τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, άσχετες με υφιστάμενα νομοθετήματα. Για την προστασία σου διατηρείς και μια στρατιά συμβούλους που θα αναλάβουν την ευθύνη αν κάτι στραβώσει. Παράδειγμα η εξεταστική για το Βατοπέδι και οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί για τις αποφάσεις τους - ότι "αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις" των επιτελείων τους. 
Συνοψίζοντας, αν γουστάρεις να καβαλήσεις ένα κράτος και ένα λαό, ζάλισε τους με νομικούρες και κάνε τη δουλίτσα σου. Χαϊβάνια είναι, στο τέλος θα χρυσοπληρώσουν, όχι μόνο εσένα και την παρέα σου, αλλά ακόμη και το μηχανισμό σύγχισης που σε προστατεύει. Κι όταν τελειώσουν τα δανεικά που ξεκοκάλισες με την παρέα, πας στους Ευρωπαίους και σέρνεσαι για άλλα, στο τέλος θα στα δώσουν γιατί θα βαρεθούνε να εκλιπαρείς και θα λυπηθούν τα κορόιδα που καβάλησες. Τότε γυρνάς στην Αθήνα και παριστάνεις τον ήρωα, ότι πέτυχες σπουδαία συμφωνία. Και συνεχίζεις το καβάλημα. Μέγκλα!

No comments: