13 Nov 2012

ΕΡΤ και BBC: παθήματα και μαθήματα

"Το μεγάλο κακό στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία που έγινε εξαιτίας της δικτατορίας -και το οποίο το ζούμε επαναλαμβανόμενο επί μία τριακονταετία και πλέον- είναι ότι η έννοια της δημοκρατίας ξεχείλωσε, κυριολεκτικά, στη Μεταπολίτευση επειδή ο πολιτικός κόσμος είχε παρασυρθεί στη μονοσήμαντη συμπλεγματική προσπάθεια να αποκαταστήσει τις τρωθείσες από δικτατορίες και προδικτατορικές αυθαιρεσίες, δημοκρατικές δομές της πολιτείας. Έτσι, οι δημοκρατικές έννοιες έγιναν άλλοθι για να πατήσει επάνω τους η ασυδοσία, και να δακτυλοδεικτούνται ως ένοχοι αυταρχικής συμπεριφοράς όσοι ήθελαν απλή εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων. ...Ως συνέπεια όλων αυτών, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης οποιαδήποτε αναφορά σε δημοκρατικές αξίες, στην εφαρμογή των νόμων και στην αξιοκρατία, αποτελούσε ένδειξη αυταρχικών αντιλήψεων, νοσταλγία της χούντας και άλλα τινά ευτράπελα." Ευτράπελα, πράγματι:

Αυτό το λαμπρό μάθημα λογοδοσίας και αξιοκρατίας προέρχεται από το κ. Νίκο Σίμο σε άρθρο του στην "Καθημερινή", απάντηση στην κριτική ως αντιδημοκρατικής και αυταρχικής της αποπομπής δημοσιογράφων πρωϊνού (κατά κανόνα λάιτ) τηλεοπτικού προγράμματος που φέρονται να κατηγόρησαν άδικα υπουργό της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο κ. Σίμος είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που χρηματοδοτείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα.

Σχεδόν ταυτόχρονα στην Βρετανία, δημοσιογραφικό φάουλ τηλεοπτικού προγράμματος που BBC, που πριν λίγες μέρες κατηγόρησε εκ παραδρομής πολιτικό για παιδεραστία, προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του δικτύου και δύο διευθυντών, ενώ δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις σε δομή και διοίκηση. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος επιλέγεται από ανεξάρτητο εποπτικό όργανο, κι όπως και η ΕΡΤ, χρηματοδοτείται κυρίως με την επιβολή σχετικού τέλους ("άδεια τηλεόρασης" ανά νοικοκυριό), με την διαφορά ότι δεν υποχρεούνται σε καταβολή όσοι δεν διαθέτουν τηλεοπτικούς δέκτες. Το επεισόδιο αποτέλεσε ευκαιρία για ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς να επιχειρήσουν για πολλοστή φορά στην 90χρονη πορεία του, να αποκτήσουν θεσμική επιρροή επί του δικτύου. Αυτό αποκρούστηκε άλλη μια φορά με ένταση από το ίδιο το BBC αλλά και από ομάδες υποστήριξης πολιτών, οι οποίες παρακολουθούν στενά, εκτιμούν και επιτιμούν κατά περίπτωση και γενικά προάγουν την ενημερωτική και ψυχαγωγική ποιότητά του.
  
Κατ' αντιστοιχία στα εγχώρια, η σφιχτή αξιοκρατία που επικαλείται ο κ. Σίμος, οδήγησε στην επιλογή του Αιμίλιου Λιάτσου για τη διεύθυνση ενημέρωσης, απ' όπου δεν διανοήθηκε να μετακινηθεί χιλιοστό όταν οι υφιστάμενοί του κρίθηκαν επαγγελματικά ανεπαρκείς. Ποιός καλύτερος να διασφαλίσει την ποιότητα της ενημέρωσης του Έλληνα φορομπηγμένου, από το γνώστη των μυστικών των διασημοτήτων; Προτείνουμε τον Ψινάκη για τη χηρεύουσα θέση στο πρωϊνό πρόγραμμα, τουλάχιστον περιορίζεται σε μαθήματα στιλιστικής...

No comments: