7 Sept 2012

Μακάρι να είχαμε σοβαρή αντιπολίτευση

Ο Δον Αλεχάντρο Τθίπρα ντε Θύριδα εξεστόμισε ενώπιον του κοινοβουλίου την διαφιλονικούμενη ρήση "μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή", προκαλώντας πολιτική θύελλα από τα κυβερνητικά έδρανα. Η δήλωση ότι η χρεωκοπία κατά το παράδειγμα της λατινοαμερικανικής χώρας είναι προτιμητέα, σαν αντεπιχείρημα στην ευρωπαϊκή λύση που προωθεί η κυβέρνηση με σκληρά μέτρα, αδικεί την Αργεντινή που έχει να επιδείξει σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα. Η πολιτική Θυμηδία σε αλληλεγγύη με τον αργεντίνικο λαό που διασύρεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, στηρίζει την δήλωση του Δον Αλεχάντρο Τθίπρα με απτά στοιχεία.

Κατ' αρχήν, οι συνειρμοί στην αναφορά του ονόματος της Αργεντινής είναι κατά κανόνα θετικοί: Ζουμερές μπριζόλες, μελωδικές καντάδες και καυτά τανγκό, μεγάλοι ποδοσφαιριστές και βέβαια η θρυλική Εβίτα. Δεν είναι άσχημο πρότυπο, ενώ συγκριτικά στα μεγέθη είμαστε νάνοι μπροστά της: με τετραπλάσιο πληθυσμό και 20πλάσια έκταση, διεκδικεί (ακόμη) τα νησιά Φόλκλαντς από τη Βρετανία και μεγάλο κομμάτι της αχανούς Ανταρκτικής ηπείρου.

Εκτός από το θλιβερό γεγονός της χρεωκοπίας του 2001 που οδήγησε τον αριστερό πρόεδρο Ντε λα Ρούα να φύγει με ελικόπτερο, το γεγονός είναι ότι η Αργεντινή ήταν και παραμένει απο τις μεγαλύτερες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών στον κόσμο. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός σε μέλι, σόγια και ηλιόσπορο και πέμπτη σε καλαμπόκι, ενώ είναι ενεργειακά αυτάρκης και εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μετά το κραχ του 2001 είχε ετήσια αύξηση ΑΕΠ 9 τοις εκατό για τέσσερα συνεχή χρόνια, αλλά και πιο πρόσφατα η οικονομία της εξακολουθεί να αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Με άλλα λόγια, ο Δον Αλεχάντρο Τθίπρα ντε Θύριδα ντε Οκουπαθιόν Θτουντεντέλ ντε λα Πθωροκώθταινα λ' Απάτο Μπαρέλ ντελ Εουρόπα ντελι Πολιτικάντοι Ρόμπες, κάτι ξέρει που μακαρίζει την λατινοαμερικανική χώρα. Κι όποτε χρειαστεί ελικόπτερο είναι βέβαιο ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας διατηρεί μόνιμα κάποιο σε πτητική ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Πόσα τετραγωνικά μέτρα να είναι άραγε η ταράτσα της Κουμουνδούρου;


No comments: