21 Aug 2012

Ξεκίνησε η φορολογική νομιμότητα

Από την Ύδρα, την κοιτίδα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα



Οι Υδραίοι είναι μια περήφανη ράτσα. Έχουν συνεισφέρει πολλά στους εθνικούς αγώνες και ξέρουν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι στο άνυδρο και αφιλόξενο νησί τους. Ξέρουν επίσης ότι σαν τουριστικός προορισμός συνεισφέρουν δυσανάλογα στον κρατικό κορβανά, λόγω της ιδιαίτερης δημοφιλίας που έχει το νησί τους. Ακόμη ξέρουν, όπως όλοι οι παροικούντες το ψευδοκράτος των Αθηνών, ότι τα έσοδα που συνεισφέρουν (αυτά που συνεισφέρουν) τα νέμεται μια νομενκλατούρα ανθρώπων που διαθέτουν λιγότερο επαγγελματισμό και εντιμότητα από ότι κομματικά εχέγγυα, κι ότι ελάχιστα επιστρέφουν στο νησί τους ως δημόσιες επενδύσεις ή/και συντάξεις και άλλοι τοπικοί πόροι. Τέλος ξέρουν ότι πολλά από τα λεφτά που βγάζουν με ιδρώτα, συντηρούν κάτι παλικαράκια του δημοσίου που δεν έχουν κάνει ποτέ ολόκληρο μεροκάματο.

Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ που φυλάκισαν ντόπιο εστιάτορα επειδή δεν έδινε αποδείξεις και προκάλεσαν μια μικρή τοπική εξέγερση, θα είχαν αποφύγει τα παρατράγουδα αν διέθεταν τη νομιμοποίηση ότι εφάρμοσαν δρακόντεια το νόμο παντού και ότι κανείς φοροφυγάς, όσο επώνυμος και να είναι, δεν διέφυγε την επ' αυτοφώρω σύληψη που επεφύλαξαν στον Υδραίο. Ο ειδικός γραμματέας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή και ο αντίστοιχος εισαγγελέας οφείλουν να βεβαιώσουν άπαντες ότι ο νόμος εφαρμόστηκε δίκαια προς όλους τους επώνυμους και αφού εξαντλήθηκε στα ανώτερα οικονομικά και πολιτικά κλιμάκια, ήρθε η ώρα να πιάσουν υδραίικη μαρίδα. Μπορεί ο Πάγκαλος να έχει δίκιο όταν λέει ότι οι πολλοί που κλέβουν λίγο κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τους λίγους που κλέβουν πολλά, αλλά το γεγονός είναι ότι αυτοί οι λίγοι κατά κάνονα προέρχονται από την πολιτική τάξη που εκτός από το να συντάσσει νόμους, πρέπει αυτονόητα και να τους εφαρμόζει.

Οι επώνυμοι που οφθαλμοφανέστατα κλέβουν κάνουν τεράστια κοινωνική ζημιά. Εκπέμπουν ένα ισχυρότατο συμβολισμό, όχι με το μέγεθος της ζημιάς αλλά με το παράδειγμά τους. Ο Έλληνας δεν πρόκειται να δεχτεί την κατ' επιλογή φορολογική νομιμότητα. Αν αυτή δεν γίνει καθολική, θα προσπαθήσει να διαφύγει με κάθε μέσο για μην ενταχθεί στην οικτρή κατηγορία "φορολογικό κορόιδο" που συναρτούν μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι, οι εγκλωβισμένοι στα κρατικά κιτάπια. Με άλλα λόγια, είτε φορολογείς δίκαια και δικαιούσαι να μπαγλαρώσεις τον τελευταίο μικροπωλητή που δεν έχει κάνει έναρξη, ή τρέχεις με τα ΜΑΤ σε νησιά, βάλτους, ραχούλες και βουνά για να γλιτώσεις τους εφοριακούς. Εντάξει, στα ελληνικά νησιά μπορείς να στείλεις κλιμάκια και ΜΑΤ. Στα νησιά Κάιμαν και στη Λουκέρνη ποιόν θα στείλεις, τον Αβραμόπουλο με το ρέιμπαν; Θα τον περάσουν για πελάτη και θα του ανοίξουν λογαριασμό...

No comments: