12 Jul 2012

Φιλότιμοι άνθρωποι...

Τα δελτία ειδήσεων σήμερα άρχισαν με την δήλωση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, ότι "θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους" για να αντιστρέψουν τις επαχθείς διατάξεις του μνημονίου, μετά τα αρνητικά μυνήματα που μετέφερε επί του θέματος ο υπουργός Οικονομικών από το χθεσινό Γιούρογκρουπ (σύσκεψη υπ. Οικ. ΕΕ). Οι ηχηρές προγραμματικές εξαγγελίες των πρόσφατα ψηφισμένων και συνεπώς θεσμικά ισχυρών ηγετών της χώρας, έγιναν μέσα σε λίγες ώρες ταπεινές δηλώσεις προθέσεων.

Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν δεσμευτεί εδώ και μήνες με την υπογραφή τους για την εφαρμογή του μνημονίου. Οι κύριοι αυτοί οφείλουν να εξηγήσουν γιατί ο μεν Βενιζέλος ενώ συνέβαλε στην σύνταξη δύο μνημονίων επινοώντας μάλιστα τα επαχθή εισπρακτικά μέτρα του δευτέρου (χαράτσι κλπ.), ο δε Σαμαράς που αντέδρασε δυναμικά στο πρώτο (αφορμή να ξεφορτωθεί τη Ντόρα), συναίνεσε στο δεύτερο και μάλιστα δια υπογραφής, τώρα δηλώνουν δυναμικοί επαναδιαπραγματευτές στο εσωτερικό και συγκαταβατικοί εφαρμοστές στο εξωτερικό!!! 

Πρόκειται για ξόρκι εσωτερικής κατανάλωσης, ξέρουν ότι μετά την αποτυχία του εγχώριου πολιτικού συστήματος, η οικονομική πολιτική πλέον υπαγορεύεται από την τρόικα σε κάθε της λεπτομέρεια. Έτσι οι ταγοί μας περιορίζονται στην διακυβέρνηση δια ευγενών προθέσεων και αγαθών ευχών. Το Φλεβάρη αποδέχθηκαν το μνημόνιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο είπαν ότι θα το επαναδιαπραγματευτούν και τον Ιούλιο λένε "ότι περνάει από το χέρι τους"! Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτή η ρήση παρά εύσχημη παραίτηση από ουσιαστική διεκδίκηση; Με τι αξιοπιστία θα ξανακαθήσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν, όταν η θέση τους μεταβάλεται κάθε λίγους μήνες;

Τα μόνα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί από τα δύο μνημόνια είναι οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και αύξηση της φορολογίας, που αντιστρέφονται εύκολα. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως πρόθεση των κομμάτων εξουσίας να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ρευστότητας ταϊζοντας πάλι τους κουτόφραγκους πλαστά στοιχεία και μετά σαν να μην συνέβει τίποτα να ξαναρχίσουν τις καθιερωμένες πρακτικές (αρπαχτικές επί το ορθότερον..), αντιστρέφοντας περικοπές και καταργώντας φόρους. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που ζητάει τρόικα στο δημόσιο θα ξεκουνήσουν τα παληκαράκια τους από τα ζουμερά πόστα και θα χάσουν το μέλι των δημόσιων πόρων.

Μετά από δεκαετίες ανεύθυνης διακυβέρνησης και ληστρικής πολιτικής, είναι ωραίο να βλέπουμε τα πρώην κόμματα εξουσίας να ξεβρακώνονται γλαφυρά ενώπιον ντόπιων και ξένων, να κάνουν πιρουέττες σε σημαντικά ζητήματα, να χάνουν την αξιοπιστία τους και να χώνονται στο τέλμα της ανυποληψίας που δημιούργησαν με το άκρατο μπουρ μπουρ. Επιτέλους ξεσκεπάζεται η γύμνια τους και διαφαίνεται η ανεπάρκειά τους. Λογικά η ΝΔ θα ακολουθήσει στις επόμενες εκλογές την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τα μονοψήφια ποσοστά και την πολιτική ανυπαρξία. Αμήν!

No comments: